Toukokuu 2024 jäsentiedote ja sääntömuutos

Toukokuun jäsentiedotteen keskeisimmät asiat:

 • Veneiden vesille laskut 17.-18.5. ja kevätkokous pe 17.5.
 • Veneseuran Facebook sivusto palannut käyttöön ja Whatsapp yhteisö perustettu
 • Tapahtumakalenteri päivitetty

Tapahtumakalenteri

 • Helmikuu 2024 jäsenmaksut lähetetty
 • Maaliskuu 2024 kesän laituripaikkojen maksu ja varaus avattu
 • Maaliskuu 2024 vartiovuorot varattavissa
 • Toukokuu 2024 yöpäivystykset alkaneet satamassa. Varaa oma päivystysvuorosi heti.
  **
 • Ti 7.5. kello 17.15-17.45, Vaarallisten jätteiden keräysauto satamassa jätekatoksen edustalla
 • Ma 13.5.2024 klo 16-18 palosammuttimien tarkastuksia satamassa
 • Pe 17.5. vesille lasku isolla nosturilla
 • Pe 17.5. kello 18 Veneseuran kevätkokous Sataman Tornissa
 • La 18.5. kello 08 alkaen vesille lasku pienellä nosturilla
 • Touko-kesäkuu 2024 laituri hinataan Keski-Lylyn tukikohtaan ja saaren kesäkausi alkaa
 • Touko-kesäkuu 2024 veneiden runko- ja varustekatsastukset
 • Ti 16.7.2024 Joutsenon veneseura täyttää 60 vuotta
 • Pe 9.8.2024 Seuran 60-vuotisjuhla Sataman Tornissa
 • La 10.8.2024 Joutsenpurjehdus
 • Su 11.8.2024 Saimaa regatta (ratakisa, LrPS)
 • Syys-lokakuu 2024 veneiden vesiltä nosto isolla ja pienellä nosturilla
 • Lokakuu 2024 laituri hinataan pois Keski-Lylystä ja tukikohdan kesäkausi päättyy
 • Lokakuu 2024 yöpäivystykset satamassa päättyvät (kameravalvonta jatkuu)
 • Loka-marraskuu 2024 yhdistyksen syyskokous

Kevätkokous ravintola Sataman Tornissa pe 17.5.
Kevätkokous alkaa noin kello 17.15 ruokailulla ja varsinainen kokous alkaa kello 18.00. Etäosallistujia pyydetään ilmoittamaan kokouslinkin tarpeesta veneseuralle sähköpostitse.
Kevään sääntömääräisessä kevätkokouksessa käsitellään seuran vuoden 2023 tilinpäätös ja toimintakertomus, 60-vuotis juhlavuoden kunniaksi päätetään kunniajäsenistä sekä käsitellään veneseuran sääntömuutosehdotusta. Syyskokouksessa 2023 hyväksyttyihin uusiin sääntöihin tulee Patentti- ja rekisterihallituksen pyynnöstä tehdä vähäisiä tarkennuksia, jonka johdosta hallitus esittää kevätkokouksen hyväksyttäväksi sääntömuutokset uudelleen. Ehdotetut säännöt luettavissa tämän kirjeen lopusta sekä nettisivuilta.

Vesille laskut isolla ja pienellä nosturilla
Veneseuran tilaamiin veneiden vesille laskuihin tulee etukäteen ilmoittautua Pekka Sivoselle puh. 040 548 1966 (varalla Markku Vainikka). Pienemmällä nosturilla vesille laskuun mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä noin 10 venettä. Ison nosturin nostoissa lasku tulee jälkikäteen sähköpostitse. Pienellä nosturilla maksu kortilla nosturin kuljettajalle.


Ohjeet veneiden vesille laskua varten:

 • Ilmoittaudu vesille laskuun aina etukäteen
 • Auta muita vesille laskussa niin sinuakin varmasti autetaan
 • Merkitse teipillä tai muulla merkillä etukäteen mistä kohtaa vene nostetaan ylös
 • Selvitä etukäteen tuleeko nosturin ketjuja säätää lyhyemmäksi tai pidemmäksi ennen nostoa
 • Kiinnitä sopivat köydet valmiiksi sekä veneen perään että keulaan
 • Varaa lepuuttajat valmiiksi vesille laskua varten
 • Vesille laskemisen jälkeen varmista läpivientien tiiveys ja vapauta nostoliinat
 • Siirrä veneesi pois huoltolaiturista ja avusta tarpeen mukaan seuraavia nostossa

Vaarallisten jätteiden kierrätys, palosammuttimien tarkastus ja katsastukset
Vaarallisten jätteiden keräysauto vierailee venesatamassa ti 7.5. kello 17.15-17.45, jolloin keräysautolle voi jättää esim. jäteöljyä, öljynsuodattimia, vanhoja akkuja, maaleja ym.
Ma 13.5.2024 klo 16-18 palosammuttimien tarkastuksia satamassa. Maksu kortilla suoraan sammuttimen tarkastajalle.
Mikäli veneeseesi on tarve tehdä runkokatsastus ennen vesille laskua, niin olethan hyvissä ajoin yhteydessä veneseuran katsastajiin (yhteystiedot www.joutsenonveneseura.fi)

Joutsenon veneseuran Facebook -sivusto taas käytettävissä
Vihamielinen taho onnistui kaappaamaan veneseuran Facebook-sivuston kevään aikana. Ylläpito-oikeudet sivustolle on saatu takaisin oikeille henkilöille. Sivuston nimi vaihdetaan takaisin Joutsenon veneseurauksi kun 60 päivää on kulunut edellisestä nimenmuutoksesta (Facebookin säännöt).

”Joutsenon Veneseura” yhteisö Whatsappissa
Joutsenon veneseuran jäsenten käyttöön on luotu Whatsapp yhteisö, jossa on erillisiä keskustelualueita mm. IT-tukeen (Varja ja kotisivut), Satamaan, Keski-Lylyyn, hallitukseen ja ravintolan kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyen.
Yhteisöön voi liittyä pyytämällä ryhmään pääsyä whatsapp viestillä kommodori Ville Lahdelta puh. 0503507449. Yhteisö on tarkoitettu veneseuran jäsenille. Jäsenten puhelinnumerot tarkastetaan jäsenrekisteristä ennen yhteisöön hyväksymistä.

Veneseuran 60-vuotisjuhlat
Joutsenon Veneseura ry:n 60-vuotisjuhlien alustava päivämäärä on perjantai 9.8.2024. Alustavissa suunnitelmissa on selvitetty mm. illallisristeilyä Joutsenon venesatamasta sekä musiikkipitoista juhlaillallista Sataman tornissa, mutta lopullista päätöstä ei ole vielä tehty. Mikäli sinulla on ideoita vuosijuhliin liittyen tai muutoin olet kiinnostanut auttamaan järjestelyissä, voit ottaa yhteyttä Ilkka Pöyhiään (hallituksen jäsen).

Talkoorinkiin mukaan
Moni veneseuran asia satamassa ja Keski-Lylyn tukikohdassa kunnostetaan talkoovoimin. Talkoiden ajankohdista sovitaan veneseuran ”talkoo whatsapp” ryhmässä. Ryhmään voi liittyä lähettämättä whatsapp viestin satamakapteeni Pekka Sivoselle puh. 040 548 1966. Veneseuralla on talkoovakuutus.


Jäsenhankintapalkkio vuonna 2024
Jäsenhankintapalkkio 40 euron lahjakorttina ravintola Sataman torniin maksetaan jäsenelle, jonka suosituksesta seuraan liittyy uusi jäsen (ei koske puoliso- ja lapsijäseniä). Palkkio maksetaan seuran hallitukselle osoitetusta hakemuksesta uuden jäsenen liityttyä seuraan. Uuden jäsenen tulee liittyessään ilmoittaa suosittelija.

Rahallinen tuki nuorten veneilypätevyyksiin
Veneseura maksaa alle 18-vuotiaiden jäsenten saaristo- ja rannikkolaivurikurssein kurssimaksut. Kurssia suorittaessa sinun tulee olla Joutsenon veneseuran jäsen. Hyväksytyn kurssin suorittamisen jälkeen veneseura maksaa erillisestä hakemuksesta kurssimaksun takaisin. Lisäksi seura palkitsee alle 25 -vuotiaat jäsenet, joille vuoden 2024 aikana myönnetään huviveneenkuljettajan lupakirja. Lupakirjan myöntämisen jälkeen seura hyvittää alle 25 -vuotiaalle jäsenelle 100 € hakemusmaksua vastaavan summan veneseuralle osoitetusta erillisestä hakemuksesta.

Joutsenon veneseuran sääntömuutosehdotus kevätkokoukselle 2024

Joutsenon Veneseura ry

 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
  Yhdistyksen nimi on Joutsenon Veneseura ry ja sen kotipaikka on Lappeenranta.
 2. Yhdistyksen tarkoitus
  Yhdistyksen tarkoituksena on herättää, kehittää, edistää ja tukea veneily- ja purjehdusharrastusta, sekä jäsentensä venetuntemusta ja vesillä liikkumisen taitoja. Yhdistys toimeenpanee kursseja ja käytännön harjoituksia, järjestää kilpailuja ja vaikuttaa veneilyn olosuhteiden kehittämiseen Saimaan vesistöalueella.
  Yhdistys voi toimintansa tukemiseksi järjestää huvi- ja kilpailutilaisuuksia sekä harjoittaa omistamansa sataman alueella venepaikka-, vuokraustoimintaa ja muuta yhdistyksen tarkoitusta edistävää taloudelliselta arvoltaan vähäistä liiketoimintaa. Yhdistys voi välittää jäsenilleen voittoa tavoittelematta veneilytarvikkeita. Yhdistys voi toimeenpanna rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä vastaanottaa lahjoituksia, testamentteja ja avustuksia. Yhdistys voi omistaa ja vuokrata yhdistyksen tarkoituksen mukaisia kiinteistöjä, rakennuksia ja irtainta omaisuutta, omistaa arvopapereita sekä olla jäsenenä seuran tarkoitusta tukevien yhdistysten jäsenenä.
  Yhdistyksen tarkoituksena ei ole voiton tai muun välittömän taloudellisen ansion tuottaminen sen toimintaan osallisille. Yhdistyksen toiminta muutoinkaan ei saa muodostua luonteeltaan pääasiallisesti taloudelliseksi.
 3. Jäseneksi ottaminen
  Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä henkilön kirjallisen hakemuksen perusteella.
  Kunniajäseneksi voidaan hallituksen esityksestä yhdistyksen kokouksen päätöksellä kutsua henkilöitä, jotka ovat erittäin huomattavalla tavalla edistäneet yhdistyksen toimintaa.
  Kannatusjäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä henkilöitä tai oikeuskelpoisia yhteisöjä, jotka tukevat yhdistyksen toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen kannatusjäsenmaksun.
  Puolisojäseneksi voi yhdistyksen hallitus hyväksyä kirjallisen hakemuksen perusteella henkilön, joka asuu avioliiton omaisissa olosuhteissa samassa taloudessa varsinaisen jäsenen kanssa. Puolisojäsenestä tulee varsinainen jäsen ilman erillistä hakemusta tämän maksaessa varsinaisen jäsenen ja puolisojäsenen liittymismaksun erotuksen. Puolisojäsenestä tulee yhdistyksen varsinainen jäsen ilman liittymismaksua, mikäli samassa taloudessa asuva varsinainen jäsen menehtyy.
  Juniorijäseneksi, joka on alle 18-vuotias, voi yhdistyksen hallitus kirjallisen hakemuksen perusteella hyväksyä henkilön, joka asuu samassa taloudessa varsinaisen jäsenen kanssa. Juniorijäsenestä tulee yhdistyksen varsinainen jäsen 18 vuotta täytettyään.
 4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
  Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta seuran kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan. Mikäli varsinainen jäsenyys ei pääty jäsenen menehtymiseen, puolisojäsenyys päättyy varsinaisen jäsenyyden päättyessä. Puolisojäsenyys päättyy, mikäli varsinainen- ja puolisojäsen eivät asu samassa taloudessa.
  Hallitus voi erottaa jäsenen, joka laiminlyö jäsenmaksun tai liittymismaksun suorittamisen, toimii yhdistyksen sääntöjen vastaisesti tai esiintyy hyvien tapojen tai urheiluhengen vastaisesti.
  Eronnut tai erotettu jäsen on vapaa jäsenmaksun suorittamisesta seuraavan vuoden alusta lähtien.
  Erotetulla olkoon oikeus saattaa erottamispäätös yhdistyksen kokouksen tutkittavaksi ja hänen on esitettävä tämä vaatimus kirjallisesti yhden (1) kuukauden kuluessa erottamispäätöksestä tiedon saatuaan yhdistyksen hallitukselle, joka kutsuu yhdistyksen koolle. Kokouksessa vaaditaan erottamispäätökseen vähintään kaksi kolmasosa (2/3) kaikista äänestyksessä annetuista äänistä. Äänestyksen tulee tapahtua suljetuin lipuin.
 5. Jäsenmaksut
  Varsinaisilta jäseniltä kannettavien liittymis- ja jäsenmaksujen sekä kannatus-, puoliso- ja juniorijäsenten maksut päättää yhdistyksen syyskokous vuosittain.
  Juniorijäsenen jäsenmaksu ei saa ylittää puolta varsinaisen jäsenen jäsenmaksusta.
 6. Yhdistyksen hallinto
  Yhdistyksen asioita, taloutta ja sen toimintaa hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja (kommodori), varapuheenjohtaja (varakommodori), sekä 4-10 muuta jäsentä.
  Hallituksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valitaan syyskokouksessa kahdeksi vuodeksi kerrallaan siten, että he ovat erovuorossa vuorovuosina. Hallituksen muut jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.
  Hallitus kokoontuu puheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
  Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, joista yksi on toinen puheenjohtajista, on saapuvilla. Hallituksen jäsenet ovat saapuvilla, kun he ovat kokouksessa fyysisesti läsnä tai heillä on kuva- ja ääniyhteys kokoukseen (etäosallistuminen). Kokouksissa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja yhtyy.
  Hallitus päättää hallituksen jäsenten ja toimihenkilöiden palkkioista yhdistyksen syyskokouksessa päätetyn enimmäismäärän rajoissa.
 7. Jaostot
  Yhdistykselle voidaan perustaa rekisteröimättömiä jaostoja hoitamaan eri tehtäviä yhdistyksen tarkoitusperien ja pyrkimysten toteuttamiseksi. Jaostojen toimintaa varten on perustamisen yhteydessä vahvistettava niille ohjesäännöt tai toimintaohjeet.
 8. Toimihenkilöt ja toimikunnat
  Hallitus valitsee yhdistykselle sihteerin, taloudenhoitajat sekä muut tarpeelliset toimihenkilöt.
  Hallitus voi tarpeen mukaan perustaa toimikuntia hoitamaan eri tehtäviä.
 9. Toimintakausi
  Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi.
  Tilit on yhdessä toimintakertomuksen kanssa annettava tilintarkastajille tai toiminnantarkastajille viimeistään helmikuun loppuun mennessä. Tarkastuksesta on annettava kevätkokoukselle kirjallinen lausunto, joka on jätettävä hallitukselle hyvissä ajoin ennen kevätkokousta.
 10. Yhdistyksen nimen kirjoitus
  Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä tai jompikumpi yhdessä taloudenhoitajan kanssa.
 11. Yhdistyksen kokoukset
  Yhdistyksen kokouksia pidetään vuosittain kaksi: Kevätkokous huhti- tai toukokuussa ja syyskokous loka- tai marraskuussa.
  Ylimääräisiä kokouksia pidetään silloin, kun hallitus katsoo sen tarpeelliseksi tai silloin kun vähintään kymmenen (10) jäsentä tai vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen jäsenistä sitä kirjallisesti anovat jotain määrättyä asiaa varten.
 12. Yhdistyksen kokouksen koollekutsuminen
  Yhdistyksen kokouksen kutsuu koolle hallitus vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokouspäivää postittamalla jäsenille kutsukirjeen, sähköpostin tai julkaisemalla siitä lehti-ilmoituksen yhdistyksen syyskokouksessa määräämässä paikkakunnalla ilmestyvässä päivälehdessä vähintään seitsemän (7) päivää ennen kokouspäivää. Kokouskutsu julkaistaan myös seuran internet -sivuilla tai sosiaalisessa mediassa.
  Jos kokouksessa tulee käsiteltäväksi kysymys sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta taikka kiinteistön tai osakkeiden ostamisesta, myymisestä tai kiinnittämisestä, velan otosta tai pitkäaikaisen vuokrasopimuksen tekemisestä, on tästä kokouskutsussa mainittava.
 13. Kevätkokouksen työjärjestys
  Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
  • Kokouksen avaus sekä laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen.
  • Kokoukselle laaditun työjärjestyksen hyväksyminen
  • Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, ääntenlaskijoiden ja pöytäkirjan tarkistajien valinta.
  • Esitetään hallituksen vuosikertomus päättyneeltä toimintakaudelta.
  • Esitetään hallituksen tilikertomus ja toiminnantarkastajien tai tilintarkastajien antama lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta.
  • Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
  • Käsitellään muut asiat, jotka säädetyllä tavalla on otettu kevätkokouksen esityslistalle.
 14. Syyskokouksen työjärjestys
  Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
  • Kokouksen avaus sekä laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen.
  • Kokoukselle laaditun työjärjestyksen hyväksyminen.
  • Kokouksen puheenjohtajan, sihteerin, ääntenlaskijoiden ja pöytäkirjan tarkistajien valinta.
  • Esitetään hallituksen laatima toimintasuunnitelma seuraavalle toimintakaudelle.
  • Esitetään hallituksen seuraavaa toimintakautta varten talousarvio, ehdotus hallituksen ja yhdistyksen toimihenkilöiden palkkioiden yhteismäärästä, ehdotus liittymis- ja jäsen- sekä laituripaikkojen ja veneiden säilytyspaikkojen maksujen suuruudesta ja niiden suorittamisen ajankohdasta.
  • Valitaan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi yhdistyksen puheenjohtaja (kommodori) tai varapuheenjohtaja (varakommodori) erovuoroisen tilalle.
  • Valitaan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi riittävä määrä hallituksen muita jäseniä toimikauden päättävien tilalle.
  • Valitaan kaksi (2) toiminnan- tai tilintarkastajaa ja heidän varahenkilöt tarkastamaan seuraavan toimintakauden tilejä ja hallintoa.
  • Esitetään hallituksen esitys siitä paikkakunnalla ilmestyvästä päivälehdestä, jossa yhdistyksen kokouskutsut voidaan ilmoittaa.
  • Käsitellään muut asiat, jotka säädetyllä tavalla on otettu syyskokouksen esityslistalle.
 15. Yhdistyksen kokoukselle esitettävät asiat
  Asiat, jotka jäsen haluaa saada yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi, on esitettävä kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle seitsemän (7) päivää ennen kokousta.
 16. Äänioikeus ja äänestys
  Äänioikeus on yhdistyksen kokouksissa kunniajäsenillä, puolisojäsenillä, varsinaisilla jäsenillä ja 15-vuotta täyttäneillä juniorijäsenillä. Juniori- ja kannatusjäseniä ei voi valita yhdistyksen hallitukseen. Äänioikeutta ei ole jäsenillä, jotka eivät ole suorittaneet liittymis- ja jäsenmaksua määräaikaan mennessä.

Kokouksissa ratkaistaan asiat yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja yhtyy. Vaaleissa äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.
Vaalit toimitetaan umpilipuin, valtakirjalla ei voi äänestää.

 1. Sääntöjen muuttaminen
  Sääntöjen muuttamista koskevan päätöksen on saatava kolmen neljäsosan (3/4) kannatus yhdistyksen kokouksessa läsnä olevien äänimäärästä tullakseen hyväksytyksi.
 2. Yhdistyksen purkaminen
  Yhdistyksen purkamista koskeva päätös on tehtävä kahdessa, vähintään kahden (2) kuukauden välein pidetyssä yhdistyksen kokouksessa ja päätöksen on saatava molemmissa kokouksissa vähintään neljän viidesosan (4/5) kannatus läsnä olevien äänimärästä.
 3. Varojen käyttö yhdistyksen purkautuessa
  Jos yhdistys on päätetty purkaa, on sen varat käytettävä niin kuin se kokous, joka viimeksi päättää yhdistyksen purkamisesta päättää. Varat on kuitenkin käytettävä näiden sääntöjen 2 pykälässä mainittujen tarkoitusperien toteuttamiseksi.