Heinäkuun jäsentiedote – Joutsenpurjehdus la 5.8.

Heinäkuun jäsentiedotteen keskeisimmät asiat:

– Joutsenpurjehdus lauantaina 5.8. – ilmoittautuminen avattu!

– Veneluiska poissa käytöstä 31.7.-4.8.2023: Vanha puretaan ja uusi rakennetaan

– Muistutus aallokonmuodostuskiellosta sataman alueella

– Jäsenhankintapalkkio voimassa vuoden 2023

– Veneiden kesäsäilytys talvisäilytyskentällä maksullista*

– Sataman vartiovuorot: Yli 75-vuotiaille vartiointi vapaaehtoista

Vuoden 2023 tapahtumakalenteri:

1.5.2023 venesataman vartiokausi alkaa

To 4.5.2023 klo 17.15 vaarallisten jätteiden keräysauto venesatamassa

Ma 15.5.2023 sammuttimien tarkastuspalvelu venesatamassa

Ke 17.5.2023 klo 19 yhdistyksen kevätkokous Sataman Tornissa (erit. talous)

Pe 19.5.2023 veneiden vesille lasku isolla nosturilla

Pe 26.5.2023 veneiden vesille lasku pienellä nosturiautolla

To 1.6.2023 noin kello 17-20 veneiden varustekatsastusta satamassa

Ma 19.6.2023 noin kello 17-20 veneiden varustekatsastusta satamassa

Ma-pe 31.7.-4.8.2023 veneluiska poissa käytöstä: Purku ja uuden rakennus

La 5.8.2023 Joutsenpurjehdus

syys-marraskuu yhdistyksen syyskokous (erit. henkilövalinnat) ja kauden päättäjäiset

lokakuu veneiden vedestä nosto pienellä nosturiautolla

lokakuu veneiden vedestä nosto isolla nosturiautolla

15.10.2023 venesataman vartiokausi päättyy (kameravalvonta jatkuu)

Joutsenpurjehdus järjestetään lauantaina 5.8.2023

ILMOITTAUDU TÄSTÄ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNXxmSLLGP3gm8E-ZE1r_yjWjYC-WPe-_-M6oF-t5MrnegFQ/viewform?usp=send_form

Perinteinen Joutsenpurjehdus järjestetään lauantaina 5.8.2023. Kyseessä on yksirunkoisten purjeveneiden matkakisa, jossa lähtö ja saapuminen ovat Likosenlahdessa. Kilpailureitti mitoitetaan noin puolen päivän purjehdukseen sopivaksi. Purjehduksessa on kaksi sarjaa: Kilpasarja ja klubisarja. Kilpasarjaan osallistuminen edellyttää FinRating lukua. Klubisarjaan voivat osallistua kaikki purjeveneet rennolla otteella miehistöstä ja purjeiden lukumäärästä riippumatta. Molempiin sarjoihin osallistuminen edellyttää, että vene on katsastettu ja vastuuvakuutus on voimassa. Joutsenon veneseura kannustaa kaikkia jäseniä osallistumaan mukaan Joutsenpurjehdukselle joko omalla veneellä tai liittymällä toisten kilpaveneiden miehistöihin. Lisätietoja Joutsenon veneseuran kilpailupäällikkö Lauri Arminen sekä https://padlet.com/tisotalo77/joutsenpurjehdus-2023-hopapp59xp5y7qk7

Kilpailupäivänä ravintola Sataman torni on auki laajennetuin aukioloajoin. Ennen lähtöä osallistujille on tarjolla omakustanteinen maittava aamupala Sataman tornissa. Maaliin saapumisen jälkeen parhaat meriselitykset kuullaan Sataman tornin saunan lauteilla ja ennen palkintojenjakoa syödään maittava päivällinen seisovasta pöydästä. Päivällinen sisältyy ilmoittautumismaksuun ja voittajille on luvassa mainetta ja hienoja palkintoja.

Osallistumismaksu 50 € / venekunta. Maksu tapahtuu ennakkoon Joutsenon Veneseuran tilille FI25 5083 0220 0072 30 tai vaihtoehtoisesti MobilePay koodilla 13192. Viestiksi Joutsenpurjehdus, veneen nimi ja maksajan nimi. Maksu sisältää laituripaikan pe-su sekä saunan ja perinteisen päivällisen kilpailun jälkeen.

Kilpailuohjelma

Perjantai 4.8. Ravintola Sataman Torni auki

Lauantai 5.8.

8:00  aamupala mahdollisuus Ravintola Sataman Tornissa

9:00  Kipparikokous

10:00  Ensimmäinen lähtö

16-18  veneet maalissa

17-19  päivällinen ja sauna

Ravintola Sataman Torni auki 21 asti tai pidempään, jos asiakkaita.

Sunnuntai 6.8. Saimaa Regatta rata-kisa LRpS

8:00 aamupalamahdollisuus Ravintola Sataman Tornissa

Veneluiska poissa käytöstä 31.7.-4.8.2023

Nykyinen veneluiska puretaan heinäkuun lopussa ja uusi leveämpi luiska valetaan nykyisen paikalle. Luiskan purkamisen ja uuden rakentamisen toteuttavat kurottajapalvelu O. Husu ja Saimaan Sukelluspalvelu Oy. Rakennustöiden aikana veneluiska on poissa käytöstä.

Veneluiskan läheisyydessä pysäköinti on kielletty noin kahden viikon ajan, koska työkoneet tarvitsevat paljon tilaa vanhaa luiskaa purettaessa ja uutta rakennettaessa. Pysäköintikielto päättyy uuden veneluiskan valmistuttua. Luiskaa rakennettaessa myös huoltolaiturin ja lyhytaikaisen vierasvenelaiturin käyttö osittain estyy, mutta mastonosturille sekä septi ja vesipisteelle pääsy mahdollistetaan.

Kaavamuutos

Lappeenrannan kaupungin hallinto on käsitellyt Joutsenon Likosienlahden venesatamaa ja sen ympäristöä koskevaa asemakaavaa. Kaavamuutos etenee ja elokuussa veneseura maksaa kaupungille merkittävän suuruisen maankäyttömaksun. Maankäyttömaksu sisältyy syksyllä 2022 seuran syyskokouksessa esitettyyn seuran vuoden 2023 budjettiin ja hallituksen tämänhetkisen käsityksen perusteella se ei aiheuta tarvetta nostaa jäsen- tai laituripaikkamaksuja. Uusi kaava voisi mahdollistaa mm. polttoaineenjakelun, talvisäilytyshallien ja uuden saunan sisältävän huoltorakennuksen rakentamisen. Veneseuran hallituksella ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia suunnitelmia tulevien mahdollisuuksien käytännön toteutuksesta, mutta jos seuran jäsenistöllä on näkemyksiä tai toiveita niin kaikki ehdotukset ovat tervetulleita seuran Facebookissa, sähköpostilla ja kasvotusten hallituksen jäsenille.

Syyskokous

Seuran sääntömääräinen syyskokous pidetään syyskuu-marraskuu aikana. Hallitus on keskustellut tarpeesta päivittää seuran sääntöjä. Seuran sääntöjä voisi olla tarpeen täsmentää esimerkiksi hallitusten jäsenten lukumäärän, lapsi-, puoliso- ja kunniajäsenien oikeuksien ja velvollisuuksien sekä muiden vähäisempien yksityiskohtien osalta.

Syksyn yhteisnostot

Veneseura järjestää syksyllä yhden yhteisnoston isolla nosturilla sekä yhden yhteisnoston pienemmällä nosturiautolla. Ajankohta on lokakuun tienoilla ja tarkemmista ajankohdista tiedotetaan elo-syyskuun aikana.

Ulkoilmatapahtuma Pöyhiänniemessä 2.9.2023 noin kello 14-17

Luontopainotteinen ulkoilmatapahtuma järjestetään Pöyhiänniemessä 2.9.2023. Tämä aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä kalastajalaiturin pysäköintijärjestelyihin, koska tapahtuman lähtöpistettä suunnitellaan kääntöpaikan läheisyyteen.

Muistutus: Aallokonmuodostus satama-alueella on kiellettyä

Muistutuksena kaikille veneseuran jäsenille, että satama-alueella on aallon muodostus kielletty. Satunnaisesti veneilystä nauttiessa tämä pääsee sataman käyttäjiltä unohtumaan, jolloin poijuissa ja laitureissa kiinni olevat veneet voivat heilua rajusti ja kolhuiltakaan ei aina vältytä. Veneen päällikkö tuntee oman veneensä parhaiten ja mitoittaa vauhdin niin, että nopeutta vähennetään tarpeeksi aikaisin ennen laiturialuetta ja laiturialueen läheisyydessä veneen nopeus mitoitetaan sellaiseksi, että peräaaltoa ei muodostu.

Jäsenhankintapalkkio voimassa koko vuoden 2023.

Jäsenhankintapalkkio on 40 € eli vuoden jäsenmaksua vastaava summa. Palkkio maksetaan jäsenelle, jonka suosituksesta seuraan liittyy uusi jäsen (ei koske puoliso- ja lapsijäseniä). Palkkio maksetaan seuran hallitukselle osoitetusta hakemuksesta uuden jäsenen liityttyä seuraan. Uuden jäsenen tulee liittyessään ilmoittaa suosittelija.

Tukea nuorten vesillä liikkumisen taitoihin

Oletko alle 18-vuotias ja kiinnostunut saaristo- tai rannikkolaivurikursseista? Vuoden 2023 ajan veneseura maksaa alle 18-vuotiaiden jäsenten kurssimaksut. Kurssia suorittaessa sinun tulee olla Joutsenon veneseuran jäsen. Hyväksytyn kurssin suorittamisen jälkeen veneseura maksaa erillisestä hakemuksesta kurssimaksun takaisin.

Lisäksi seura on päättänyt palkita alle 25 -vuotiaat jäsenet, joille vuoden 2023 aikana myönnetään huviveneenkuljettajan lupakirja. Traficom perii 100 euron suuruisen hakemusmaksun huviveneen kuljettajan lupakirjasta. Lupakirjan myöntämisen jälkeen seura hyvittää alle 25 -vuotiaalle jäsenelle 100 € hakemusmaksua vastaavan summan veneseuralle osoitetusta erillisestä hakemuksesta.

Talkoorinkiin mukaan

Moni veneseuran asia satamassa ja Keski-Lylyn tukikohdassa kunnostetaan talkoovoimin. Talkoiden ajankohdista sovitaan veneseuran ”talkoo whatsapp” ryhmässä. Ryhmään voi liittyä lähettämättä whatsapp viestin satamakapteeni Pekka Sivoselle puh. 040 548 1966. Veneseuralla on talkoovakuutus.

Veneiden kesäsäilytys talvisäilytysalueella on maksullista säilytyksen jatkuessa toista kesää peräkkäin

Veneiden säilytys kesällä talvisäilytysalueella on maksullista, mikäli vene ei ole käynyt vedessä edellisen kesän aikana. Kesäsäilytyksen maksullisuudella pyritään ehkäisemään sitä, että jäsenet, seurasta eronneet tai muut talvisäilytyspaikan käyttäjät eivät hylkäisi veneitä alueelle. Mahdollisesti talvisäilytysalueelle hylättyjen veneiden omistajien selvittely on työlästä ja veneistä eroon pääseminen voi olla seuralle myös kallista.

Kaikilla meistä voi elämässä tulla eteen tilanteita, jolloin venettä ei koko kesänä tule laskettua vesille. Ensimmäisen kesän vene voi olla talvisäilytysalueella maksutta, mutta mikäli vene on toista kesää peräkkäin samalla paikalla niin tällaisesta kesäsäilytyksestä veneseura lähettää erillisen säilytyslaskun. Ensimmäiset laskut lähetetään heinäkuun 2023 aikana.

Venesataman vartioinnista yli 75 -vuotiaille vapaaehtoista

Vartiopäällikkö on saanut kyselyitä voiko vartiointivelvollisuudesta tehdä poikkeuksia korkean iän tai terveydentilan perusteella. Vartiointivelvollisuuteen on tapauskohtaisen harkinnan myötä tehty poikkeuksia. Veneseuran hallitus päätti kesäkuun kokouksessa, että jatkossa 75-vuotta täyttäneet eivät ole vartiovelvollisia, mutta saavat edelleen jatkaa vartiointivuorojen tekemistä vapaaehtoisuuden pohjalta.